Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Wat is 5G ?

5G is een term die je op dit moment veel hoort in de media , er wordt daarbij altijd vanuit gegaan dat we 5g zonder meer nodig hebben , maar dat we voorzichtig moeten zijn met degene bij wie we de infrastructuur voor dit nieuwe netwerk aanschaffen .

5G is een standaard voor draadloze netwerken en deze wordt vastgesteld door 3GPP die op haar beurt weer voorkomt uit het ETSI, het ETSI is een organisatie die bestaat uit leden die actief zijn in de telecom industrie aangevuld met overheidsfunctionarissen , meer over de structuur van het ETSI kun je hier vinden.

Het doel van de 5G standaard is met name om sneller mobiel internet mogelijk te maken , en om meer ruimte te krijgen voor IOT-applicaties(denk aan asset tracking, slimme vuilnisbakken). In theorie zou je met 5G een snelheid moeten kunnen halen van 800 gigabits per seconde (Gb/s) ,dat is een enorme snelheid .4G zou een theoretische doorvoersnelheid hebben van 400 Mbit/s . Hou er hier wel
rekening mee dat we het over bits hebben en niet bytes .(In bytes zou 4G 12.5megabyte/s en 5G 100 gigabyte/s zijn) . Als je deze snelheden vergelijkt met je wifi thuis dan zou je in de meest ideale omstandigheden thuis een kleine 7 gigabit per seconde halen, een factor 100 langzamer dan bij 5G , echter wordt er nu gezegd dat we het voorlopig bij 5G met een 1 Gb/s moeten doen en je wifi thuis zal met alle interferentie wel ergens rond de 500 megabit per seconde uitkomen.

Voor 5G gaan we in Nederland de 3.5ghz band gebruiken Maar wat betekent dit ? Een radioband kun je een beetje als volgt zien , we sturen radiogolven door de openruimte(het spectrum) en die ruimte is verdeeld in rijstroken van 0-40ghz . Op sommige rijstroken mag iedereen rijden en dit noemen we de zogenaamde licentievrije banden, voorbeelden hiervan zijn 2.4ghz(Wifi, Bluetooth, Zigbee) en 868mhz (Alarmsystemen, Lorawan,SigFox). In sommige van die banden willen heel veel mensen rijden ,zoals bijvoorbeeld in de 2,4ghz band , en dus is het heel druk en wordt het verkeer langzamer en raakt soms verstopt, denk bijvoorbeeld aan slecht wifi bereik in huis . De telecomproviders kochten via een veiling
hun eigen rijstrook,waar zij dan ook over mogen beslissen wie daarop mag rijden .

Het idee achter het gebruik van de 3.5ghz band is dat je met een hogere frequentie een hogere
doorvoersnelheid hebt .Het grootste voordeel van 5G zit hem echter in de lage latency (De tijd tussen verzenden en aankomst van het bericht), waar het eerst 50 milliseconden duurde voordat een bericht bij de ontvangende partij aankwam zou dat nu nog maar 1 milliseconde zijn. Dit betekent dat
internet en bijvoorbeeld videostreaming veel sneller kan worden .

De infrastructuur van 5G heeft in verband met de hogere frequentie veel meer opstelpunten dan 4G omdat het bereik van een antenne bij een hogere frequentie afneemt . Het probleem daarvan is dat je dus veel meer zogenaamde small cells krijgt, die ook op een bepaalde hoogte geplaatst moeten worden . De huidige regelgeving loopt in 2019 af , nu kun je zonder vergunning antennes plaatsen maar de vraag is of dat zo blijft en of het huidige antenne convenant niet uitgebreid moet worden .

Zouden we voor 5G ook niet een stukje spectrum niet in de veiling moeten brengen zodat universiteiten/bedrijven dit voor experimenten kunnen gebruiken ?

Wie bepaald hoeveel antennes bij jou in de buurt komen te staan ? Moet de gemeente toch niet vergunningen gaan uitgeven ?

Gepubliceerd op 08-09-2019 - Laatst gewijzigd op 28-09-2021