Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 13 september 2021

Moties / amendementen indienen – Congres 13/11/2021

Ieder lid heeft binnen D66 een gelijke stem. Dat maakte D66 uniek in 1966 en dat is dit nog steeds zo. Als D66’er heb je op het congres de kans om jouw plannen onderdeel te laten zijn van onze partijkoers.

Wij willen als thema-afdeling dit samen oppakken! Mocht je een idee hebben voor een motie of amendement over een digitaal onderwerp, laat het ons dan vooral weten. Dan zullen wij een algemene schrijfavond organiseren, waarin we zullen nadenken en sparren over de mogelijke moties en amendementen. Neem contact met ons op, via het e-mailadres: bestuur@d66digitaal.nl

Het indienen van moties en amendementen is mogelijk vanaf 22 september. Aanmeldingen vanuit de afdeling ontvangen we i.v.m. de planning graag uiterlijk zondag 3 oktober.

Voor meer informatie, zie de tekst hieronder en de data die relevant zijn voor het eerstvolgende congres op zaterdag 13 november 2021. 

Wat is een motie of een amendement?
Het congres is het moment om jouw voorstellen te doen. Ieder lid kan daar vervolgens over stemmen. Dit soort voorstellen noemen we een motie of een amendement. Met een amendement wijzig je een voorstel ingediend door het Landelijk Bestuur. Met een motie doe je een oproep aan het Landelijk Bestuur of een landelijke fractie.

Verschillende soorten, hoe houd ik dat uit elkaar?
Als lid kun je zowel politieke voorstellen als organisatorische voorstellen doen. Je kunt drie typen moties indienen voor het congres: Algemeen Organisatorische Moties (AOM), Algemeen Politieke Moties (PM) en Actuele Politieke Moties (APM). Deze actuele politieke moties kun je gebruiken om onderwerpen die heel actueel zijn te agenderen voor het congres. Over al deze voorstellen stemmen we dan tijdens het Congres.

Vanaf 22 september kan je ook wijzigingsvoorstellen (amendementen) indienen op verschillende congresvoorstellen. Dit zijn voorstellen van het Landelijk Bestuur.

Wil je zelf geen voorstellen doen, maar wel meestemmen?
Geen probleem. Tijdens het congres kun je gewoon meestemmen over de voorstellen van het Landelijk Bestuur en de voorstellen van andere leden.

Tijdsplanning

 1. 22 september
  Start indieningstermijn amendementen op congresvoorstellen
 2. 18 oktober
  Start indieningstermijn Actueel Politieke Moties
 3. 20 oktober, 12.00 uur
  Einde indieningstermijn amendementen op congresvoorstellen, Algemeen Organisatorische Moties en Politieke Moties
 4. 3 november, 12.00 uur
  Einde indieningstermijn Actueel Politieke Moties

Zie voor meer informatie de volgende link (website van D66).